Synttäreitä



Vietimme tyttöjen 11-vuotis ja 1-vuotis synttärit yhdellä kertaa. Teemaksi valittiin Minni Hiiri, mikä sopi kivasti niin isommalle kuin pienemmällekin tytölle.  Ja molemmat kun ovat olleet syntymästään asti varsinaisia "hiirulaisia". :D


 Katoin isommille tytöille tarjoilut erikseen. Rusettikakku kinuskikermalla ja vadelmamarmeladilla, minihamppareita, poppareita ja vaahtokarkkeja.








Lisäksi tein perinteisemmän kermakakun samoilla täytteillä kuin rusetissa -pitihän sitä olla ensimmäinen kynttilä puhallettavaksi-, kirsikka-raparperitortun ja kasvissyöjiä ajatellen suolaiseksi metsäsienivoileipäkakun.



Kirsikka-raparperitorttu syntyi vahingossa... Tein fantasiapikkuleipätaikinan margariiniin (kun yleensä teen voihin) ja taikina jäikin hankalan löysäksi. Käytin taikinan piiraspohjana, levitin päälle raparperihilloa, rahka-kerma-muna-vanilja-seoksen ja paiston jälkeen päälle tuoreita kirsikoita. Mainio yhdistelmä ja hyvää oli!





Voileipäkakun täytteenä on kauden ensimmäisistä rouskuista tehtyä sienisalaattia, tuorekurkkutäytettä ja munavoita.



Suolaiset muffinssit



Täytteeksi voit käyttää melkein mitä vain. Feta-oliivi, aurinkokuivattu tomaatti-pekoni, parmesan-yrtti, broiler-persikka... Tässä perustaikinan ohje ja pari vaihtoehtoa:




Aura-chili muffinssit (n. 20 kpl):


2 munaa
1 rkl sokeria
2,5 dl turkin jugurttia
1,5 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(suolaa)

170 g (pkt) Aurajuustoa murennettuna
hienonnettua tuoretta chiliä
1/2 paprikaa hienonnettuna
timjamia (2tl kuiv. tai 2 rkl tuor.)

Sekoita ainekset ja jaa vuokiin. Paista muffinsseja 175 asteessa 15 - 20 min.
Kuorruta jäähtyneenä juuri ennen tarjoamista.


Pursotus:

200 g Philadelphia tuorejuustoa
3 tl turkin jugurttia (tai loraus kermaa/maitoa)
+ mausteita maun mukaan esim:
suolaa, sokeria, (savu)paprikajauhetta ja chilijauhetta
tai esim valmista maustesekoitusta. Itse käytin valmista cheddar-jalapeno- maustesekoitusta. Voit käyttää myös dippijauhetta. Halutessasi värjää pursotus esim pastavärillä.



Kinkkumuffinssit (n. 20 kpl):

2 munaa
1 rkl sokeria
2,5 dl turkin jugurttia
1,5 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(suolaa)

100 g raastettua emmental-juustoa
1/2 paprikaa hienonnettuna
100 g savukinkkua hienonnettuna
timjamia

Sekoita ainekset ja jaa vuokiin. Paista muffinsseja 175 asteessa 15 - 20 min.
Kuorruta jäähtyneenä juuri ennen tarjoamista.

Halutessasi valmista päälle pursotus (ks. edellinen ohje).



Kesän paras kakku

Mansikkakermakakku

 



Hienoja on kaikki muoto- ja fantasiakakut, mutta maun puolesta voiton vie ihan perinteinen mansikkatäytekakku, ilman mitään kikkailuja. Ja reilusti tuoreita mansikoita! Täytteenä hillosokerista keitettyä raparperihilloa (tai mansikkahilloa), tuoreita mansikoita ja vispikermaa. Pinnalla vispikermaa ja tuoreita mansikoita. Ja seuraavan kerran tätä taitaa saadakin vasta ensi kesänä... Niin se kesä livahti, nautitaan siis syksyn antimista.

Kääretorttupohja (tai noin 20 cm kakkuvuoka):

4 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 8 min. Tai kakkupohjaa voidellussa kakkuvuuassa 175 asteessa 30 - 40 min.




Perinteiset voileipäkakut

Savulohikakku & kinkkukakku

Joitakin täytevaihtoehtoja voileipäkakkuihin...




Kalakakussa täytteenä munavoi, katkaraputäyte ja savulohitäyte.
Kinkkukakussa täytteenä kinkkutäyte, tuorekurkkutäyte ja munavoi. Yhteen isoon kakkuun menee paahtoleipää (ruis) n. 2,5 - 3 pakettia (a 550g/pkt). Täytemäärät riittävät yhteen isoon kakkuun, munavoi kahteen.
 

 

Majoneesin perusohje: 

3 keltuaista
3,5 dl öljyä
1 rkl sinappia
1/2 rkl sokeria
1 rkl etikkaa
1 tl suolaa 

(N. 4 dl valmista majoneesia) Vatkaa kolmeen keltuaiseen öljy pienissä erissä ohuena nauhana. Ainesten on syytä olla saman lämpöisiä ja astian kuiva. Mausta.


Munavoi (kahteen kakkuun):

6 keitettyä kananmunaa 
200 g Flora Kultaa
100 g rahkaa
1/2 tl suolaa
2 rkl hienonn. ruohosipulia



Tuorekurkkutäyte:

300 g kurkkua
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl sokeria
200 g Philadelphia -tuorejuustoa
2 rkl sitruunanmehua

Raasta kurkku ja valuta (painele) lävikössä suht kuivaksi. Sekoita ainekset.



Kinkkutäyte:

2 dl majoneesia
250 g palvikinkkua
100 g rahkaa
tl paprikajauhetta
mustapippuria
silputtua persiljaa
1 tl etikkaa
(suolaa)


Savulohitäyte:

200 g perattua savulohta
2 dl majoneesia
100 g rahkaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
mustapippuria
tl paprikajauhetta
rkl sitruunanmehua
(suolaa)



Katkaraputäyte:

200 g kuorittuja katkarapuja hienonnettuna
200 g Philadelphia -tuorejuustoa
100 g rahkaa
reilu nippu tilliä hienonnettuna
mustapippuria
1 tl sokeria
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl suolaa

Mausta halutessasi kala- tai katkaraputäyte hienoksi raastetulla tuoreella piparjuurella!


Kuorruta kakku vispatulla kermalla, jonka joukkoon on sekoitettu hieman hienoa juustoraastetta ja maustettu ripauksella suolaa, sokeria ja etikkaa. Koristele.
 
 

Lohikakku



Kinkkukakku