Tummia sokereita







Alkuviikosta pääsin maistamaan Teemu Auran ja Markus Hurskaisen loihtimia herkkuja Dansukkerin tummien sokereiden esittelytilaisuuteen. Oi, mitä herkkuja! Ja aivan huikea esillepano! Makupalat oli aseteltu pääosin suoraan pöytätasoille ronskisti Dansukkerin sokereiden kanssa. Taideteosta ei olisi raaskinut rikkoa... Maistelun jälkeen omaksi lemppariksi kiilasi Thai-mausteinen kirsikkahillo, joka tuntui kuin ilotulitukselta suussa ja sopii niin suolaisiin kuin makeisiin herkkuhetkiin. Itse ajattelin kokeilla ohjetta ainakin jonkun pitkään haudutetun lihapadan höysteenä. Aina toimiva créme brulée oli maustettu maltaalla ja Dansukkerin leipäsiirapilla. Ruokosokerilla tehty whoopie oli saanut täytteeksi banaania ja eikä voissa oltu säästelty. Tämä yksinkertaisuudessaan oivallinen whoopie osoittautuikin porukan suosikiksi.



*****

Thai-mausteista kirsikkahilloa

(Resepti: Teemu Aura ja Markus Hurskainen)



500 g pakastekirsikoita
8 tähtianista
1 sitruunaruoho
30 g tuoretta inkivääriä
5 limetin lehteä
50 g vettä
200 g Dansukker Hillosokeria
2 rkl Dansukker Muscovadosiirappia


1. Anna kirsikoiden sulaa hieman
2. Kuori ja pilko inkivääri, leikkaa sitruunaruoho n.3 cm paloiksi.
3. Pane mausteet ja vesi kattilaan, kiehauta jotta mausteet alkavat toimimaan.
4. Sekoita kirsikat, hillosokeri ja muskovadosiirappi joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi, anna kiehua hiljalleen noin 10-15 min.
5. Purkita ja säilytä jääkaapissa. Nauti hillo esim. juustojen kanssa.




*****

Valekakkuja





Olin sunnuntaina jakamassa blogini reseptejä koulun markkinoilla. Pöytään tein myös pari mallikakkua. Kakkujen sisus on tehty polyretaanista, josta voisi käytännössä veistellä minkä muotoista vain. (Kannattaa kokeilla myös esim  kranssipohjaksi kukille!)

Käytin vanhoja kattiloita ja tavallista pursotettavaa uretaanivaahtoa. Kattilat kannattaa voidella ennen pursoitusta. Tähän käytin leivontamargariinia. (Öljy ei ollut riittävän paksua.) Mukaan kannattaa vähän matkaa upottaa keskelle esim. ohut laudan tai levyn kappale, jonka avulla kakun saa kuivuttuaan pyöräytettyä irti muotistaan. Tämän saa leikattua tasoitusvaiheessa  pois. Uretaani paisuu yli 100%, joten älä pursota kattilaa liian täyteen. Kannattaa muutenkin pursottaa kakut erissä (kerroksittain), jotta pu pääsee kuivumaan. Pu-pursoitus jättää ilmakuplia, kannattaa olla siis tarkka pursoituksen kanssa.

Valmiin pinnan tasoitin ennen sokerimassalla pinnoitusta "valekreemillä" jonka sekoitin leivontamargariinista, perunajauhoista ja etikasta. Koska pohja on kova, eikä niin joustava kuin oikea kakkupohja, jää sokerimassan alle helposti ilmakuplia. Poista nämä ohuella neulalla varovasti siloitellen.

Saatavilla on myös kaksikomponenttista kaadettavaa polyuretaania, jolla saisi täysin sileän kaakun ilman ilmakuplia. Tätä en ole vielä kokeillut, enkä tiedä esim. pakkauskoista kuluttajille, mutta yritän saada kokeiluun. Täysin sileään pintaan ei tarvita kreemiä mutta pinta kannattaa varoen kostuttaa ennen kuorrutusta. Laita vinkkejä ja kokemuksia, jos kokeilet pu-leipomista!


Dummy cake




Suolapähkinä macarons



Suolapähkinä macarons:

(n. 30 pientä macaronia)


100g valkuaista (n.3 munaa)
40g hienoa sokeria
100g suolapähkinää
+ 200 g tomusokeria
(elintarvikeväriä)


Seisota valkuaisia huoneen lämmössä 1 vrk. Blendaa suolapähkinät. Siirrä pähkinät toiseen astiaan odottamaan. Mittaa blenderin pohjalle tomusokeri ja lisää päälle hienonnetut suolapähkinät. Hienonna ja siivilöi. Seos tuntuu hieman tahnamaiselta, mutta saat sen painelemalla siivilöityä.
Vaahdota valkuaiset, lisää alkuvaiheessa hienosokeri pienissä erissä. Lisää mahdollinen väriaine. (Valkuaisvaahto kannattaa vatkata tiukaksi, sitä ohennetaan sopivaksi myöhemmin sekoittamalla.) Sekoita joukkoon jauheet, nostele ne reippaasti vaahdon joukkoon. Tässä kohtaa seuraa taikinan paksuutta, se löysenee joka sekoituksella. Älä siis sekoita liikaa! Massan tulisi muodostaa pursotusvaiheessa pienet "huiput" jotka kuitenkin siloittuvat hetken päästä.
Pursota massasta pieniä kolikon kokoisia nappeja leivinpaperille. Anna niiden kuivahtaa n. 45 min. tai kunnes pinta on kuorettunut. 
Paista kuoria n. 140 asteessa n. 13 minuuttia keskitasolla.








*****

Pähkinätäyte:

(n. 25 pientä leivosta)

30 g tomusokeria
30 g jauhettua suolapähkinää
20 g pehmeää voita


*****

Aurajuustotäyte:

(n. 25 pientä leivosta)

80 g Aurajuustoa
2 rkl smetanaa


*****




Vaalea muffinssiteline / leivosteline itse tehty. Eiffel tehty pikeeristä.


Naked princess cake




9.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Pukeudu vaaleanpunaiseen, leivo jotain pinkkiä ja poikkea JL:n facebook-sivuilla jossa voit huutaa itsellesi juhlavuoden muumimukin!
Tuotto menee Roosa nauha -keräykseen!


*****

Pohja:
(20 cm vuoka)

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata

Täyte:

300 g tuorejuustoa (Philadelphia)
40 g voita
1/2 dl tomusokeria
150 g sileää mansikkasosetta
(tai paseerattua vadelmaa)

Vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto keskenään. Lisää muut aineet ja vatkaa sileäksi. Jäähdytä kylmäksi ja vatkaa vielä ennen kakun täyttöä.

*****






Popcorn-suklaakakku




Viikonlopun kakku-/kynttiläkutsuille valmistui mm. popcorn-suklaakakku. Suolaisia popcorneja, kinuskia ja runsaasti suklaata. Yksinkertaisista aineksista kootun herkun aikuinen nauttii halutessaan tumman lämpimän porterin kera. Lisänä tarjottavaksi sopii myös raikas vadelmapyree.

Pohja:

(20 cm irtopohjavuoka)

4 munaa
2 dl sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl peruna- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g sulaa tummaa suklaata

Vatkaa munat ja sokeri huolella vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Sulata suklaa. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon, sekoita varoen. Lisää sula suklaa lopuksi ja sekoita. Paista n. 175 asteessa n. 35-40 min. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi levyksi.

Kinuski:


2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
nokare voita
ripaus suolaa

Keitä sokeri ja kuohukerma hiljalleen kinuskiksi. Lisää lopussa nokare voita ja ripaus suolaa. Jäähdytä.

Suklaariisimurot:


n. 75 g sulaa tummaa suklaata
+ n. 2dl riisimuroja

Sekoita.

Suklaamousse:


2 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata

Sulata suklaa. Vispaa kerma. Sekoita yhteen.

Suklaaganache:


150 g tummaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
nokare voita

Kiehauta kerma. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita sileäksi. Lisää lopuksi nokare voita.

Kakun kokoaminen:


Kokoa kakku kalvolla reunattuun irtopohjavuokaan. Kostuta pohja esim. maidolla. Levitä kerros kinuskia. Lisää kerros suklaariisimuroja. Lisää puolet suklaamoussesta. Jatka toisella samanmoisella kerroksella. Viimeiseksi pinta kakkupohjaa + kevyt kostutus ja pinnalle ganache. Koristelu poppareilla ja jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.

*****

Tässä vielä muita kutsujen herkkuja: